:: Jagodina
:: Ćuprija
:: Paraćin
 
  :: Početna
  :: Kontakt
  :: Vreme
  :: Na današnji dan
  :: Kursna lista
  :: Horoskop
 
  :: Knjiga gostiju
  :: Pošaljite čestitku
  :: Preporučite nas
  :: Online časopisi
  :: Online igrice
  :: Online psiholog
  :: Sve vrste bolesti
  :: Kalendar svetskih dana
  :: Zanimljive poruke
  :: Zanimljivi linkovi
  :: Sva srpska imena
  :: Vicevi - humor
  :: Sanovnik - snovi
  :: Grupni Popusti - Akcije
  :: Slike poznatih ličnosti
  :: Stanovnici zemlje
  :: Šta sve treba jesti
  :: Tačno atomsko vreme
  :: Poslednji zemljotresi
  :: Srbi u svetu
  :: SOS telefoni
  :: Kraj interneta

 - Aforizam Dana -

Da li ste čuli za FRENCH BOX shop (Originalna francuska kozmetika) u Jagodini ?

  Jesam
  Nisam


Rezultati
  :: O nama
  :: Saradnici
  :: Cenovnik usluga
  :: Linkovi
  :: Internet zarada
Klikni gore. Srećno
  :: Banke
  :: Ambasade
  :: Air Serbia
  :: Pozivni brojevi SRBI.
  :: Razdaljine
  :: Gradovi Srbije
  :: Linkovi poznatih

Dodajte autentik u favorites, trebaće Vam !

Vesti - Paraćin

Mesec: Godina:

 

Multimedijalni projekat Privreda Paraćina

Multimedijalna izložba „Privreda Paraćina od mlina do industrije: sećanje za optimističnu budućnost” biće dostupna građanima do kraja januara. Na 11 tačaka u srcu Paraćina mogu se pogledati virtuelne rekonstrukcije arhitekture iz predratnog perioda.

 

news imageDigitalna transformacija kulturnog nasleđa Paraćina realizovana je u okviru projekta „Privredni razvoj Paraćina i počeci industrijalizacije" u organizaciji Zavičajnog muzeja u Paraćinu, a njegove autorke su dr Hristina Mikić i Estela Radonjić Živkov. Projekat su podržali Ministarstvo kulture i informisanja, Cementara Popovac i Opština Paraćin.

Na multimedijalnoj izložbi prikazan je privredni razvoj Paraćina od predratnog perioda do današnjih dana, kroz priču o najznačajnijim fabrikama Paraćina i bankama osnovanim u predratnom periodu.

„Privredna istorija je jedan od najznačajnijih aspekata identiteta Paraćina, ali ona nije u dovoljnoj meri do sada bila dokumentovana, valorizovana i prezentovana široj javnosti. Na oko 11 tačaka građani mogu pomoću aplikacije Paraćin da vide kako su izgledali ti delovi grada od 1905. do 1938. godine", navode autorke.

Ulaskom u prostor novooslobođene srpske države, ovo mesto postaje najpoznatije po trgovini vunom i svinjama, koje su se izvozile u Austriju. Dr Hristina Mikić, jedna od autorki izložbe, navodi da su mlinovi predstavljali prve korake ka industrijalizaciji privrede u Paraćinu. Do sticanja nezavisnosti, njih su uglavnom osnivali Turci, a nakon toga knez Miloš. U težnji da stvori nezavisnu državu, knez Miloš je radio na tome da se Srbija oslobodi zavisnosti od uvoza hrane iz drugih zemalja. Stoga je povremeno i svojim bliskim saradnicima davao odobrenja da se bave određenim ekonomskim aktivnostima, pa i mlinarstvom.

Autorka objašnjava: „Takav je bio i Bogdan Đorđević iz Paraćina, poznat kao Tatar Bogdan ‒ tatar koji je 1830. doneo hatišerife kojima je Srbija sticala nezavisnost. Bliskošću sa knezom postaje vlasnik vodenice u Paraćinu. Krajem 1837. godine i sam knez Miloš ima plan da podigne tri moderna mlina, jedan od njih i na Crnici. Tu svoju zamisao ostvaruje i njegova Praviteljstvena vodenica počinje sa radom 1838. Nju je izgradio Jovan Vajnhapel, imala je tri dvostruka pogonska točka, i mlela je brašno i griz".

Centar za snabdevanje vojske

Mlinarstvo, trgovina, poljoprivreda i stočarstvo okosnice su privrednog razvoja Paraćina sve do kraja 19. veka. Kako Feliks Kanic beleži u svojim putopisima, zlatno doba privrede Paraćina nastupa kada ovo mesto, po odluci kralja Milana, 1876. postaje centar za snabdevanje vojske, i taj period traje do 1888.

Formiranje novih ekonomskih i društvenih odnosa povezano je i sa osnivanjem fabrike sukna braće Minh. Ona nije imala samo lokalni značaj, već je kao prva fabrika sa povlašćenim statusom i stranim kapitalom, ulivala nadu da će kroz vezu sa domaćim trgovcima i radnom snagom osigurati brz razvoj nacionalne privrede. Autorke izložbe objašnjavaju da su „fabrika i njeni vlasnici uživali veliku naklonost državnih struktura i da se to nije ogledalo samo u garantovanim kupovinama čoje za potrebe vojske, već je i kralj Aleksandar Obrenović 1893. bio gost Minhove fabrike u Paraćinu i kupac čojanih tkanina za kapute koje je i sam nosio".

Pred početak Drugog svetskog rata Paraćin je imao 15 privrednih preduzeća sa prosečno 250 radnika, dok je nacionalni prosek bio oko 40 zaposlenih po preduzeću, što dovoljno govori o dinamici privrednog napretka u Paraćinu. Među najpoznatije fabrike koje su obeležile predratnu privrednu istoriju ovog mesta ubrajaju se Fabrika sukna braće Minh, Francusko-srpska fabrika cementa, Srpska fabrika stakla, Fabrika vunenih tkanina „Vlada Teokarović i komp." i Fabrika za proizvodnju ratluka i bombona „Braten".

Izvor: link


Arhiva vesti...


Originalna Francuska Kozmetika Online Shop Jagodina Srbija
jagodina smestaj apartmani jagodina cene prenocista jagodinasmestaj.rs
Dobitan Siguran Tiket Dana Sms Srbija
SMS Postani Zavodnik Zavodnica Srbija
Igraonica Jagodina
Najveci EX-Yu online multiplayer community igrice zabava


 - Moto Dana -


Sva prava zadržana Agencija 'Autentik'  - 064/13-09-129  -  office@autentik.net  -  10h - 15h

Saznajte šta Vas čeka u budućnosti.
Postavite pitanje astrologu - UŽIVO!


Pošaljite SMS sa tekstom AUT pa vaše ime na broj 4345 i dobićete odgovor astrologa.
Nakon toga, u sledećoj poruci, izaberite da li želite:

- Horoskop (SMS sa tekstom HOROSKOP na 4345)
- Tarot (SMS sa tekstom TAROT na 4345)
- Numerologiju (SMS sa tekstom NUMER na 4345)
- Natalnu kartu (SMS sa tekstom NATAL na 4345)
- Sanovnik (SMS sa tekstom SNOVI na 4345)

Važi za sve mreže u Srbiji.

Cena poruke je iskazana sa PDV-om -   MTS: 44.64 din, Telenor: 45,6 din, VIP: 42 din

Objašnjenje kako ovaj servis funkcioniše


- Astro Dijeta (SMS sa tekstom NDIJETA datum, vreme i mesto rođenja na 1246). Cena poruke je iskazana sa PDV-om -   MTS, Telenor, VIP: 183.60 din/sms
- Siguran Tiket (Saznajte prvi za mečeve na koje se kladi čitav svet !!!) POŠALJI: AUT na 5886. Cena poruke je - 24 din.

- Zavodnik (Neka poludi za tobom... Saznaj Tajnu.) POŠALJI: AUT na 5885. Cena poruke je - 116.60 din.

Astro Dijeta Srbija

Autentik Top Lista
velikoprodaja srbija
Popusti Beograd
sve akcije srbija popusti povoljne cene