:: Jagodina
:: Ćuprija
:: Paraćin
 
  :: Početna
  :: Kontakt
  :: Vreme
  :: Na današnji dan
  :: Kursna lista
  :: Horoskop
 
  :: Knjiga gostiju
  :: Pošaljite čestitku
  :: Preporučite nas
  :: Online časopisi
  :: Online igrice
  :: Online psiholog
  :: Sve vrste bolesti
  :: Kalendar svetskih dana
  :: Zanimljive poruke
  :: Zanimljivi linkovi
  :: Sva srpska imena
  :: Vicevi - humor
  :: Sanovnik - snovi
  :: Grupni Popusti - Akcije
  :: Slike poznatih ličnosti
  :: Stanovnici zemlje
  :: Šta sve treba jesti
  :: Tačno atomsko vreme
  :: Poslednji zemljotresi
  :: Srbi u svetu
  :: SOS telefoni
  :: Kraj interneta

 - Aforizam Dana -

Da li ste čuli za novu promociju jela u restoranu ''R CLUB'' u Jagodini ?

  Jesam
  Nisam


Rezultati
  :: O nama
  :: Saradnici
  :: Cenovnik usluga
  :: Linkovi
  :: Internet zarada
Klikni gore. Srećno
  :: Banke
  :: Ambasade
  :: Air Serbia
  :: Pozivni brojevi SRBI.
  :: Razdaljine
  :: Gradovi Srbije
  :: Linkovi poznatih

Dodajte autentik u favorites, trebaće Vam !

Vesti - Paraćin

Mesec: Godina:

 

Multimedijalni projekat Privreda Paraćina

Multimedijalna izložba „Privreda Paraćina od mlina do industrije: sećanje za optimističnu budućnost” biće dostupna građanima do kraja januara. Na 11 tačaka u srcu Paraćina mogu se pogledati virtuelne rekonstrukcije arhitekture iz predratnog perioda.

 

news imageDigitalna transformacija kulturnog nasleđa Paraćina realizovana je u okviru projekta „Privredni razvoj Paraćina i počeci industrijalizacije" u organizaciji Zavičajnog muzeja u Paraćinu, a njegove autorke su dr Hristina Mikić i Estela Radonjić Živkov. Projekat su podržali Ministarstvo kulture i informisanja, Cementara Popovac i Opština Paraćin.

Na multimedijalnoj izložbi prikazan je privredni razvoj Paraćina od predratnog perioda do današnjih dana, kroz priču o najznačajnijim fabrikama Paraćina i bankama osnovanim u predratnom periodu.

„Privredna istorija je jedan od najznačajnijih aspekata identiteta Paraćina, ali ona nije u dovoljnoj meri do sada bila dokumentovana, valorizovana i prezentovana široj javnosti. Na oko 11 tačaka građani mogu pomoću aplikacije Paraćin da vide kako su izgledali ti delovi grada od 1905. do 1938. godine", navode autorke.

Ulaskom u prostor novooslobođene srpske države, ovo mesto postaje najpoznatije po trgovini vunom i svinjama, koje su se izvozile u Austriju. Dr Hristina Mikić, jedna od autorki izložbe, navodi da su mlinovi predstavljali prve korake ka industrijalizaciji privrede u Paraćinu. Do sticanja nezavisnosti, njih su uglavnom osnivali Turci, a nakon toga knez Miloš. U težnji da stvori nezavisnu državu, knez Miloš je radio na tome da se Srbija oslobodi zavisnosti od uvoza hrane iz drugih zemalja. Stoga je povremeno i svojim bliskim saradnicima davao odobrenja da se bave određenim ekonomskim aktivnostima, pa i mlinarstvom.

Autorka objašnjava: „Takav je bio i Bogdan Đorđević iz Paraćina, poznat kao Tatar Bogdan ‒ tatar koji je 1830. doneo hatišerife kojima je Srbija sticala nezavisnost. Bliskošću sa knezom postaje vlasnik vodenice u Paraćinu. Krajem 1837. godine i sam knez Miloš ima plan da podigne tri moderna mlina, jedan od njih i na Crnici. Tu svoju zamisao ostvaruje i njegova Praviteljstvena vodenica počinje sa radom 1838. Nju je izgradio Jovan Vajnhapel, imala je tri dvostruka pogonska točka, i mlela je brašno i griz".

Centar za snabdevanje vojske

Mlinarstvo, trgovina, poljoprivreda i stočarstvo okosnice su privrednog razvoja Paraćina sve do kraja 19. veka. Kako Feliks Kanic beleži u svojim putopisima, zlatno doba privrede Paraćina nastupa kada ovo mesto, po odluci kralja Milana, 1876. postaje centar za snabdevanje vojske, i taj period traje do 1888.

Formiranje novih ekonomskih i društvenih odnosa povezano je i sa osnivanjem fabrike sukna braće Minh. Ona nije imala samo lokalni značaj, već je kao prva fabrika sa povlašćenim statusom i stranim kapitalom, ulivala nadu da će kroz vezu sa domaćim trgovcima i radnom snagom osigurati brz razvoj nacionalne privrede. Autorke izložbe objašnjavaju da su „fabrika i njeni vlasnici uživali veliku naklonost državnih struktura i da se to nije ogledalo samo u garantovanim kupovinama čoje za potrebe vojske, već je i kralj Aleksandar Obrenović 1893. bio gost Minhove fabrike u Paraćinu i kupac čojanih tkanina za kapute koje je i sam nosio".

Pred početak Drugog svetskog rata Paraćin je imao 15 privrednih preduzeća sa prosečno 250 radnika, dok je nacionalni prosek bio oko 40 zaposlenih po preduzeću, što dovoljno govori o dinamici privrednog napretka u Paraćinu. Među najpoznatije fabrike koje su obeležile predratnu privrednu istoriju ovog mesta ubrajaju se Fabrika sukna braće Minh, Francusko-srpska fabrika cementa, Srpska fabrika stakla, Fabrika vunenih tkanina „Vlada Teokarović i komp." i Fabrika za proizvodnju ratluka i bombona „Braten".

Izvor: link


Arhiva vesti...


Restoran R Club Jagodina
jagodina smestaj apartmani jagodina cene prenocista jagodinasmestaj.rs
Dobitan Siguran Tiket Dana Sms Srbija
SMS Postani Zavodnik Zavodnica Srbija
Igraonica Jagodina
Najveci EX-Yu online multiplayer community igrice zabava


 - Moto Dana -


Sva prava zadržana Agencija 'Autentik'  - 064/13-09-129  -  office@autentik.net  -  10h - 15h

Saznajte šta Vas čeka u budućnosti.
Postavite pitanje astrologu - UŽIVO!


Pošaljite SMS sa tekstom AUT pa vaše ime na broj 4345 i dobićete odgovor astrologa.
Nakon toga, u sledećoj poruci, izaberite da li želite:

- Horoskop (SMS sa tekstom HOROSKOP na 4345)
- Tarot (SMS sa tekstom TAROT na 4345)
- Numerologiju (SMS sa tekstom NUMER na 4345)
- Natalnu kartu (SMS sa tekstom NATAL na 4345)
- Sanovnik (SMS sa tekstom SNOVI na 4345)

Važi za sve mreže u Srbiji.

Cena poruke je iskazana sa PDV-om -   MTS: 44.64 din, Telenor: 45,6 din, VIP: 42 din

Objašnjenje kako ovaj servis funkcioniše


- Astro Dijeta (SMS sa tekstom NDIJETA datum, vreme i mesto rođenja na 1246). Cena poruke je iskazana sa PDV-om -   MTS, Telenor, VIP: 183.60 din/sms
- Siguran Tiket (Saznajte prvi za mečeve na koje se kladi čitav svet !!!) POŠALJI: AUT na 5886. Cena poruke je - 24 din.

- Zavodnik (Neka poludi za tobom... Saznaj Tajnu.) POŠALJI: AUT na 5885. Cena poruke je - 116.60 din.

Astro Dijeta Srbija

Autentik Top Lista
velikoprodaja srbija
Popusti Beograd
sve akcije srbija popusti povoljne cene