:: Jagodina
:: Ćuprija
:: Paraćin
 
  :: Početna
  :: Kontakt
  :: Vreme
  :: Na današnji dan
  :: Kursna lista
  :: Horoskop
 
  :: Knjiga gostiju
  :: Pošaljite čestitku
  :: Preporučite nas
  :: Online časopisi
  :: Online igrice
  :: Online psiholog
  :: Sve vrste bolesti
  :: Kalendar svetskih dana
  :: Zanimljive poruke
  :: Zanimljivi linkovi
  :: Sva srpska imena
  :: Vicevi - humor
  :: Sanovnik - snovi
  :: Grupni Popusti - Akcije
  :: Slike poznatih ličnosti
  :: Stanovnici zemlje
  :: Šta sve treba jesti
  :: Tačno atomsko vreme
  :: Poslednji zemljotresi
  :: Srbi u svetu
  :: SOS telefoni
  :: Kraj interneta

 - Aforizam Dana -

Da li ste čuli za FRENCH BOX shop (Originalna francuska kozmetika) u Jagodini ?

  Jesam
  Nisam


Rezultati
  :: O nama
  :: Saradnici
  :: Cenovnik usluga
  :: Linkovi
  :: Internet zarada
Klikni gore. Srećno
  :: Banke
  :: Ambasade
  :: Air Serbia
  :: Pozivni brojevi SRBI.
  :: Razdaljine
  :: Gradovi Srbije
  :: Linkovi poznatih

Dodajte autentik u favorites, trebaće Vam !

Vesti - Paraćin

Mesec: Godina:

 

Obnavljaju freske iz 14. veka u Namasiji

Nastavlja se uređenje manastirskog kompleksa Namasija kraj Paraćina. Crkvica zaštićena prošle godine, a sada se sanira unutrašnjost

 

news imageGODINAMA strpljivo radeći na zaštiti i očuvanju ostataka srednjovekovnog manastira Namasije u kanjonu Crnice, kod paraćinskog sela Zabrega, tamošnje Društvo za očuvanje tradicije "Petrus", polovinom juna započelo je još prošle godine najavljeni posao. Prikupili su novac, pa u unutrašnjosti paraklisa - male manastirske crkve, započeli konzervatorsko-restauratorske radove na autentičnim freskama iz 14. veka.

Ovaj veoma zahtevan posao izvode stručnjaci - slikari konzervatori Mirjana Jugović iz Beograda i Bojana Šarenac iz Kragujevca. Freske, oštećene vlagom i zubom vremena, koje su otkopane prilikom zidanja paraklisa sedamdesetih godina prošlog veka, posle restauracije i konzervacije biće spremne za prezentaciju. Kako ističe Jugovićeva, konzervatorske intervencije zasnovane su na stabilizaciji prisutnih mehaničkih oštećenja, a na površinama gde živopis nedostaje biće postavljen malter.

Vladan Vučković, dugogodišnji entuzijasta Društva "Petrus", kaže da su freske rađene u vizantijskom stilu, pripadaju moravskoj školi, a Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Kragujevca uradio je projekat restauracije i konzervacije i dao saglasnost za izvođenje radova.

- Sredstva smo obezbedili 2016. i prošle godine nastupima na koncertima u 11 gradova Srbije, u akciji pod nazivom "Igrajmo za Namasiju", a pomogli su nam i naši prijatelji donatori, zaljubljenici u tradiciju i duhovnost zabreškog kraja i čitave petruške oblasti - kaže Vučković.

- Prošle godine, krajem leta, završili smo opsežne radove na zaštiti crkvice, a tu smo sredstva obezbedili učešćem na konkursu cementare "CRH Srbija". Uradili smo drenažu i hidroizolaciju objekta, zamenili kompletno krovnu građu i ponovo postavili autentičnu ćeramidu, ugradili nova vrata i prozore. Nakon te faze radova, restauracija fresaka bila je sledeća, a dalje planiramo, opet u saradnji sa kragujevačkim Zavodom za zaštitu spomenika kulture, izradu projekta za konzervaciju jedinog sačuvanog autentičnog mutvaka iz 14. veka u Srbiji.

Vučković objašnjava da je mutvak turska reč koja znači kuhinja, a zapravo je to visoka peć koja se nalazi u samom manastirskom kompleksu i koja je prilično dobro očuvana. Potom bi trebalo obezbediti i ostatke zidova, visoke do jednog metra, koji se ponegde već ruše.

Poslova na uređenju i zaštiti ima bar za narednih desetak godina, ali zabreško Društvo "Petrus", zahvaljujući čijoj upornosti sve više znatiželjnika i turista iz Srbije dolazi da vidi šta skriva kanjon Crnice, ne odustaje. Cilj im je da baš njihov kraj postane, u budućnosti, turistički biser Srbije, pogotovo što u kanjonu, osim Namasije, ima ostataka još desetak srednjovekovnih svetinja.


ZADUŽBINA VOJVODE CREPA

KOMPLEKS Namasije se nalazi nekoliko stotina metara uzvodno od Zabrege i pretpostavlja se da je zidan u vreme kad i manastir Ravanica. Vezuje se za vojvodu Crepa, a u 16. veku, tu su živeli monasi koji su obrađivali vinograde i bašte. Prilikom prošlogodišnjih radova otkopano je 11 skeleta za koje se veruje da su pripadali monasima, a koji su potom sahranjeni, prema propisima, u zajedničku grobnicu.

Izvor: link


Arhiva vesti...


Originalna Francuska Kozmetika Online Shop Jagodina Srbija
jagodina smestaj apartmani jagodina cene prenocista jagodinasmestaj.rs
Igraonica Jagodina
Najveci EX-Yu online multiplayer community igrice zabava


 - Moto Dana -


Sva prava zadržana Agencija 'Autentik'  -  office@autentik.net  -  10h - 15h

http://www.srednjaskola-svarhangel.edu.rs/
http://www.akademijaoxford.com/
http://www.sudskitumac-srbija.com/
http://www.agent-nekretnine.com/
http://www.oxfordturist.rs/
http://www.generalworks.rs/
http://www.oxford-jagodina.rs/
http://www.institutzastranejezike.edu.rs/
http://www.oxfordwebstudio.com/

http://www.graciamedika.com/
http://www.selidbebeogradprevoz.com/
https://www.felixtravel.rs/
http://www.falcon.rs/
http://www.mezokokteli.com/
http://www.drminic.com/
https://www.etaturs.rs/

Autentik Top Lista
velikoprodaja srbija
Popusti Beograd
sve akcije srbija popusti povoljne cene