:: Jagodina
:: Ćuprija
:: Paraćin
 
  :: Početna
  :: Kontakt
  :: Vreme
  :: Na današnji dan
  :: Kursna lista
  :: Horoskop
 
  :: Knjiga gostiju
  :: Pošaljite čestitku
  :: Preporučite nas
  :: Online časopisi
  :: Online igrice
  :: Online psiholog
  :: Sve vrste bolesti
  :: Kalendar svetskih dana
  :: Zanimljive poruke
  :: Zanimljivi linkovi
  :: Sva srpska imena
  :: Vicevi - humor
  :: Sanovnik - snovi
  :: Grupni Popusti - Akcije
  :: Slike poznatih ličnosti
  :: Stanovnici zemlje
  :: Šta sve treba jesti
  :: Tačno atomsko vreme
  :: Poslednji zemljotresi
  :: Srbi u svetu
  :: SOS telefoni
  :: Kraj interneta

 - Aforizam Dana -

Da li ste čuli za Restoran ''R CLUB'' u Jagodini ?

  Jesam
  Nisam


Rezultati
  :: O nama
  :: Saradnici
  :: Cenovnik usluga
  :: Linkovi
  :: Internet zarada
Klikni gore. Srećno
  :: Banke
  :: Ambasade
  :: Air Serbia
  :: Pozivni brojevi SRBI.
  :: Razdaljine
  :: Gradovi Srbije
  :: Linkovi poznatih

Dodajte autentik u favorites, trebaće Vam !

Vesti - Jagodina

Mesec: Godina:

 

Tropske vrućine ubijaju kukuruz

Proizvođač kukuruza iz Kočinog sela kod Jagodine Goran Miladinović kaže "bio bih srećan kada bih poslovao sa pozitivnom nulom".

 

news imageOve godine u svom vlasništvu pod kukuruzom ima 17 posejanih hektara, a već je suočen sa teškim gubicima zbog talasa višemesečnih vrućina čiji četvrti ekstremni talas upravo traje.

"Ovo s kukuruzom je pakao, bar ovaj deo ovde. Ne znam za druge, ali u mom slučaju na njivama gde je ritska smonica, za sada je podbačaj 70 odsto. Ako potraje još nekoliko dana šteta će biti 90 odsto", ističe Miladinović.

Direktor Udruženja "Srbija žita" Vukosav Saković kaže za Radio Slobodna Evropa da je umanjenje roda u poređenju sa prošlom godinom drastično, sa katastrofalnim posledicama po proizvođače i državu.

"Rod kukuruza će, u odnosu na prošlu godinu, biti manji za 40 do 45 odsto. Prošle godine smo imali rod od osam miliona tona, a ove godine očekujemo između 4,5 i pet miliona tona. Normalno, ta rezerva ostaje zbog toga što i sada imamo temperature koje prelaze 40 stepeni što će se nastaviti nekoliko dana i ne može niko predvideti koliko će još štete biti naneto", kaže Saković.

"Ako posmatramo samo finansijsku stranu manjeg roda samo kod kukuruza, onda će šteta od smanjnog izvoza biti preko 500 miliona evra, jer svetskom tržištu nećemo imati da ponudimo količine koj smo imali prošle godine", reči su Vukosava Sakovića.

Dolina Velike Morave, od Stalaća do Dunava, posle Vojvodine, druga je velika žitnica Srbije. Samo u Pomoravskom okrugu, kukuruz se gaji na 50.000 hektara i on je u tom delu Srbije najzastupljenija žitarica.

Stručnjaci kažu da je na njivama sa lakšim zemljištem, koje brže gubi vlagu, kukuruz praktično već završio vegetaciju.

Diplomirani poljoprivredni inženjer iz Poljoprivredne stanice Jagodina Miodrag Simić kaže da su ratari sa mnogih njiva već počeli da skidaju kukuruz za silažu, kako bi bar delimično ublažili štetu.

"Sada je faza nalivanja zrna, prelazak iz mlečne u voštanu zrelost i sačekaćemo da vidimo dokle će trajati ove visoke temperature pa ćemo tada znati tačan obim štete. Poljoprivrednici su sa pojedinih parcela već počeli da skidaju kukuruz za silažu dok još ima zelene mase, da se napravi kakva takva stočna hrana. Iako ona možda nije najkvalitetnije, to je jedini način da spasu nešto sa tih parcela na kojima je kukuruz počeo naglo da gubi zelenu masu i da se suši", kaže Simić.

Prema navodima Vukosava Sakovića broj sušnih godina je sve učestaliji.

"Ovo je u Srbiji u poslednjih 18 godina osma suša i ako tako gledamo onda ne bi trebalo da nas ova iznenadi. Moramo svi da se naviknemo na to da su se klimatske prilike promenile i da su suše, koje su u drugoj polovini prošlog veka dolazile na svakih pet godina, sada dolaze na dve godine i četiri meseca", navodi Saković.

Rešenje je u navodnjavanju, ali ta investicija je isuviše skupa za individualne proizvođače, zbog čega na tom planu i država treba da se znatno više angažuje i pomogne subvencijama za kupovinu zalivnih sistema.

Branislav Kostić iz Kočinog sela kod Jagodine ove godine ima 30 hektara pod kukuruzom i 15 hektara pod sojom. On je uspeo da sopstvenim sredstvima obezbedi navodnjavanje dela svog poseda. Na njivama koje navodnjava usevi su u odličnom stanju i prinosi će biti veoma dobri.

"Razlika je velika. Sada radimo drugi krug navodnjavanja i ako je prinos kukuruza bez ratarenja 4,5 tona, sa navodnjavanjem postižemo 100 posto veći prinos", kaže Kostić.

Međutim, Kostić smatra da bez pomoći države, u centralnoj Srbiji od navodnjavanja značajnijih površina, neće biti ništa.

"Razmišljamo da nabavimo neki agregat da navodnjavamo sa dva sistema istovremeno, ali je ta investicija mnogo skupa. Mnogo nam treba novca za sisteme za navodnjavanje, a i gorivo je skupo. Mi za 12 do 15 sati navodnjavanja potrošimo minimum 100 litara goriva", objašnjava Kostić.

Pored kukuruza, veliku štetu pretrpeće soja i krmno bilje koji takođe ne podnose sušu i visoke temperature. Za sada se jedino dobro drži suncokret.

Izvor: link


Arhiva vesti...


Privatna Osnovna Škola Crnjanski Jagodina
jagodina smestaj apartmani jagodina cene prenocista jagodinasmestaj.rs
Dobitan Siguran Tiket Dana Sms Srbija
SMS Postani Zavodnik Zavodnica Srbija
Igraonica Jagodina
Najveci EX-Yu online multiplayer community igrice zabava


 - Moto Dana -


Sva prava zadržana Agencija 'Autentik'  - 064/13-09-129  -  office@autentik.net  -  10h - 15h

Saznajte šta Vas čeka u budućnosti.
Postavite pitanje astrologu - UŽIVO!


Pošaljite SMS sa tekstom AUT pa vaše ime na broj 4345 i dobićete odgovor astrologa.
Nakon toga, u sledećoj poruci, izaberite da li želite:

- Horoskop (SMS sa tekstom HOROSKOP na 4345)
- Tarot (SMS sa tekstom TAROT na 4345)
- Numerologiju (SMS sa tekstom NUMER na 4345)
- Natalnu kartu (SMS sa tekstom NATAL na 4345)
- Sanovnik (SMS sa tekstom SNOVI na 4345)

Važi za sve mreže u Srbiji.

Cena poruke je iskazana sa PDV-om -   MTS: 44.64 din, Telenor: 45,6 din, VIP: 42 din

Objašnjenje kako ovaj servis funkcioniše


- Astro Dijeta (SMS sa tekstom NDIJETA datum, vreme i mesto rođenja na 1246). Cena poruke je iskazana sa PDV-om -   MTS, Telenor, VIP: 183.60 din/sms
- Siguran Tiket (Saznajte prvi za mečeve na koje se kladi čitav svet !!!) POŠALJI: AUT na 5886. Cena poruke je - 24 din.

- Zavodnik (Neka poludi za tobom... Saznaj Tajnu.) POŠALJI: AUT na 5885. Cena poruke je - 116.60 din.

Astro Dijeta Srbija

Autentik Top Lista
velikoprodaja srbija
Popusti Beograd
sve akcije srbija popusti povoljne cene