:: Jagodina
:: Ćuprija
:: Paraćin
 
  :: Početna
  :: Kontakt
  :: Vreme
  :: Na današnji dan
  :: Kursna lista
  :: Horoskop
 
  :: Knjiga gostiju
  :: Pošaljite čestitku
  :: Preporučite nas
  :: Online časopisi
  :: Online igrice
  :: Online psiholog
  :: Sve vrste bolesti
  :: Kalendar svetskih dana
  :: Zanimljive poruke
  :: Zanimljivi linkovi
  :: Sva srpska imena
  :: Vicevi - humor
  :: Sanovnik - snovi
  :: Grupni Popusti - Akcije
  :: Slike poznatih ličnosti
  :: Stanovnici zemlje
  :: Šta sve treba jesti
  :: Tačno atomsko vreme
  :: Poslednji zemljotresi
  :: Srbi u svetu
  :: SOS telefoni
  :: Kraj interneta

 - Aforizam Dana -

Da li ste čuli za Restoran ''R CLUB'' u Jagodini ?

  Jesam
  Nisam


Rezultati
  :: O nama
  :: Saradnici
  :: Cenovnik usluga
  :: Linkovi
  :: Internet zarada
Klikni gore. Srećno
  :: Banke
  :: Ambasade
  :: Air Serbia
  :: Pozivni brojevi SRBI.
  :: Razdaljine
  :: Gradovi Srbije
  :: Linkovi poznatih

Dodajte autentik u favorites, trebaće Vam !

Vesti - Paraćin

Mesec: Godina:

 

Srpska fabrika stakla u Paraćinu ne ide u stečaj

Srpska fabrika stakla iz Paraćina neće otići u stečaj. – Branislav Jovović, sudija i predsednik Privrednog suda u Kragujevcu, smatra da potraživanja „Veksilum Balkana“ iz Čačka nisu stvarna

 

news image

Kragujevac – Srpska fabrika stakla (SFS) iz Paraćina neće otići u stečaj. Ovo je odluka Privrednog suda u Kragujevca koju je doneo predsednik ovog suda i sudija u postupka Branislav Jovović. Jovović je rekao novinarima da „ima uverenje“ kako predlagač stečajnog postupka, firma „Veksilum Balkan“ iz Čačka, „nije učinio verovatnim“ potraživanja prema paraćinskoj „Staklari“. Rok za žalbu na ovu odluku je osam dana, što znači da postupak nije okončan.

Na drugom ročištu u predstečajnom postupku su suprotstavljene strane iznele različite podatke o obavezama SFS.

Pravni zastupnik „Veksiluma Balkan“ iz Čačka Vojislav Ilić tvrdio je da je dug paraćinske „Staklare“ nesporan, te da su sudu o tome dostavili sve dokaze koje predviđa jedan stečajni postupak i naš Zakon o stečaju.

S druge strane, zastupnik SFS Branislav Tomašev rekao je da fabrika iz Paraćina ima dug samo prema firmi „Glas industri“ iz Sofije (Bugarska), ne i prema čačanskom preduzeću koje je ćerka firma „Veksilum SB“ iz Beča (Austrija). Prema rečima privremenog stečajnog upravnika Saše Jovanovića, taj dug je 55,6 miliona evra.

Dakle, u ovom predstečajnom postupku nije bilo sporno da paraćinska staklara duguje, nego kome. Dve firme su se, zapravo, borile oko prava na isto potraživanje od SFS, s tim da su na jučerašnjem ročištu pominjani različiti iznosi duga, od 40,3, preko 47, do 55,6 miliona evra.

Ovaj iznos je, prema rečima predstečajnog upravnika Jovanovića, zvaničan, knjigovodstveni dug „Staklare“ prema bugarskoj firmi „Glas industri“, ne prema čačanskom „Veksilumu“. Ovo je potvrdio i pomoćnik zastupnika firme „Glas industri“ Momčilo Bulatović, navodeći da firma iz Bugarske „nikada nikome nije prenela svoja potraživanja“.

Na ročištu je bio prisutan i Petar Crnogorac, vlasnik firme „CPR impeks“, koji je u razgovoru sa novinarima rekao da njegovo preduzeće ima ugovor sa firmom „Glas industri“ iz Bugarske i da on, zapravo, želi da preuzme 56 odsto akcija paraćinske „Staklare“. Crnogorac je, inače, član Nadzornog odbora SFS, a bugarski „Glas industri“ je već i stečaju.

Branislav Tomašev, zastupnik staklare, naveo je da „Veksilum Balkan“ nije ni mogao da podnese predlog da se nad paraćinskom fabrikom pokrene stečaj, pošto ova čačanska firma „uopšte nije poverilac“.

Taj stav je zastupao i Bulatović, koji je još naveo da je protiv „organizovane kriminalne grupe na čijem je čelu bugarski biznismen Cvetan Vasilev“ podneta krivična prijava, te da je o „pokušaju otimanja staklare obavešten Republički javni tužilac Zagorka Dolovac. Prema saznanjima Bulatovića, krivična prijava bi mogla biti proširena i na visoke državne funkcionere iz Ministarstva privrede.

Bulatović je rekao i da mu je poznato ko je i kako vršio pritisak na pravosudne organe da donesu odluku o pokretanju stečajnog postupka, kao i da su vlasnici svih firmi koje su pokušale da preuzmu potraživanja firme „Glas industri“ prema SFS poslovni partneri Cvetana Vasileva.

Prema mišljenju zastupnika paraćinske staklare i firme „Glas industri“, suština zahteva za pokretanje stečajnog postupka je bila u tome da se Cvetan Vasilev, za kojim je raspisana Interpolova poternica, domogne novca koji nije njegov.

Inače, prema rečima privremenog stečajnog upravnika Jovanovića, SFS je u predstečajnom postupku „poslovao uobičajeno“. Ukupna vrednost imovine staklare danas je 4,36 milijardi dinara ili oko 35 miliona evra, što je svega trećina obaveza ove fabrike koje ukupno iznose čak 11,5 milijardi dinara, ili oko 93 miliona evra.

Veliku sumu potražuju i „Srbijagas“ i EPS, ali ova javna preduzeća nisu podnela zahtev za pokretanje stečajnog postupka.

U SFS trenutno je zaposleno 819 radnika, ali na posao dolazi njih 582. Prema rečima Ilića, pravnog zastupnika čačanskog „Veksiluma“, paraćinska staklara svakog meseca pravi gubitak od oko 500.000 evra, a sve što je protivnička strana juče rekla na sudu u vezi sa spornim dugom „stvar je parničnog, a ne stečajnog postupka“.

Izvor: link


Arhiva vesti...


Privatna Osnovna Škola Crnjanski Jagodina
jagodina smestaj apartmani jagodina cene prenocista jagodinasmestaj.rs
Dobitan Siguran Tiket Dana Sms Srbija
SMS Postani Zavodnik Zavodnica Srbija
Igraonica Jagodina
Najveci EX-Yu online multiplayer community igrice zabava


 - Moto Dana -


Sva prava zadržana Agencija 'Autentik'  - 064/13-09-129  -  office@autentik.net  -  10h - 15h

Saznajte šta Vas čeka u budućnosti.
Postavite pitanje astrologu - UŽIVO!


Pošaljite SMS sa tekstom AUT pa vaše ime na broj 4345 i dobićete odgovor astrologa.
Nakon toga, u sledećoj poruci, izaberite da li želite:

- Horoskop (SMS sa tekstom HOROSKOP na 4345)
- Tarot (SMS sa tekstom TAROT na 4345)
- Numerologiju (SMS sa tekstom NUMER na 4345)
- Natalnu kartu (SMS sa tekstom NATAL na 4345)
- Sanovnik (SMS sa tekstom SNOVI na 4345)

Važi za sve mreže u Srbiji.

Cena poruke je iskazana sa PDV-om -   MTS: 44.64 din, Telenor: 45,6 din, VIP: 42 din

Objašnjenje kako ovaj servis funkcioniše


- Astro Dijeta (SMS sa tekstom NDIJETA datum, vreme i mesto rođenja na 1246). Cena poruke je iskazana sa PDV-om -   MTS, Telenor, VIP: 183.60 din/sms
- Siguran Tiket (Saznajte prvi za mečeve na koje se kladi čitav svet !!!) POŠALJI: AUT na 5886. Cena poruke je - 24 din.

- Zavodnik (Neka poludi za tobom... Saznaj Tajnu.) POŠALJI: AUT na 5885. Cena poruke je - 116.60 din.

Astro Dijeta Srbija

Autentik Top Lista
velikoprodaja srbija
Popusti Beograd
sve akcije srbija popusti povoljne cene